Geschreven door Catherine van der Meer op donderdag 7 mei 2020
Catherine van der Meer

Mauro van https://www.bizen.it heeft een vergelijkend artikel tussen het MODX CMS en WordPress geschreven. In dit gastblog vertellen we de belangrijkste implementaties en verbeteringen die Bizen heeft aangebracht in deze software die ons elke dag begeleidt in de onze website ontwikkeling.

 

Wat is een CMS?

MODX is een CMS (Content Management Systeem). Oftewel een software waarmee je de inhoud van jouw website kunt beheren. MODX staat het meeste bekend als de concurrent van Wordpress. Hieronder zullen we proberen de belangrijkste redenen te verzamelen waarom we zo dol zijn op dit CMS.

 

De veiligheid van MODX

MODX is een van de veiligste CMS-platforms. Gegevens van CVE Details bewijzen dit, een site die software kwetsbaarheden verzamelt:

 • Door de jaren heen heeft MODX in totaal 31 kwetsbaarheden verzameld, waarvan er geen als ernstig wordt beschouwd. 
 • Wordpress heeft bijvoorbeeld 294 kwetsbaarheden verzameld, waarvan er 10 ernstig zijn.

Voor de goede orde moeten we zeker de grotere verspreiding van Wordpress overwegen, maar het is een feit dat MODX is geboren met het primaire doel van beveiliging: de hele kern is ontwikkeld met een infrastructuur gericht op het verdoezelen van de meest gevoelige bestanden en in het algemeen meer aandacht voor cyberveiligheid.

In Bizen hebben ze gebruik gemaakt van deze functie en de functionaliteit uitgebreid door modules en configuraties te integreren, zoals:

 • gevoelige software mappen en bestanden om het technisch onmogelijk te maken ze aan te vallen;
 • verschillende toegangsniveaus tot het controlepaneel gecreëerd te hebben om menselijke fouten te minimaliseren:
 • een geavanceerd WAF-systeem (Web Application Firewall) geïntegreerd hebben, dat op kwetsbaarheden anticipeert en verdachte aanvallen of activiteiten identificeert;
 • ingekapselde websites om ze "onbegaanbaar" en geïsoleerd te maken: een site mag de beveiliging van andere sites die in dezelfde infrastructuur worden gehost niet in gevaar brengen.

 

De prestaties van MODX

De prestaties van een website zijn de afgelopen jaren een belangrijk onderwerp geworden. Google voert bijvoorbeeld bewustmakingscampagnes uit die vaak websites bestraffen die niet snel reageren. MODX helpt ons in deze zin om websites te ontwikkelen die goed werk verrichten dankzij enkele technische kenmerken zoals:

 • een geavanceerd caching-systeem voor pagina's, afbeeldingen maar ook zoekopdrachten naar de database of het delen van sjablonen;
 • de hele architectuur van de MODX-kern is gericht op snelheid: oproepen naar de database worden tot een minimum beperkt, elk afzonderlijk onderdeel is geprogrammeerd met het doel van efficiëntie.

 

De SEO door MODX

De SEO is een van de basiselementen van het succes van een website en daarom heeft Bizen gekozen voor een CMS dat zou helpen bij het integreren van geavanceerde tools, zoals:

 • het automatisch genereren van alle fundamentele tags zoals meta titel, metabeschrijving en meta trefwoorden;
 • geautomatiseerde suggesties om SEO's te helpen bij hun optimalisatie activiteiten;
 • tools om content omleidingen, sitemap beheer, pagina zichtbaarheid en automatisering te beheren om 404-fouten te voorkomen.

Een ander recent project waar Bizen veel in heeft geïnvesteerd op het gebied van veiligheid en prestaties is ‘Venetian Art’, waar het systeem van fundamenteel belang is gebleken voor het voorkomen van kritieke situaties.

Het is essentieel dat al deze systemen perfect met elkaar communiceren, omdat terwijl ze handelen dit geen invloed mag hebben op de gebruikerservaring van de klanten. Ze hebben daarom een reeks modules ontwikkeld die automatisch worden geactiveerd bij het maken of wijzigen van resources.

Wij geloven sterk in open source en in het delen van kennis. MODX zelf is een Open Source-product en daarom worden veel van onze componenten beschikbaar gemaakt voor de community op het Github-platform. Uiteraard gebruiken ze in Bizen ook andere software, die wordt gekozen op basis van de specifieke behoeften van de klant en de kenmerken van het project.

 

Ben jij nou benieuwd naar dit MODX systeem en wil je hier meer over weten? Neem contact met ons op via info@heibel.nl!

 

Auteur: Massimiliano Monaro

Website: https://www.bizen.it

https://blog.bizen.it/modx-cms-sito-web-sicurezza-seo

Onderwerpen: MODX, CMS